Noord-Holland Biennale
































De beeldende kunstmanifestatie NHBNL.10 heeft dit jaar als thema ‘de ontmoeting tussen land en water’, waarbij de kuststreek van de Noordzee en het IJsselmeer centraal staan. Gebruik, betekenis, geschiedenis en verwachtingen worden vanuit het perspectief van de beeldende kunst kritisch tegen het licht gehouden. Van 12 september t/m 17 oktober vinden tentoonstellingen, ontwerpateliers en debatten plaats in heel Noord-Holland.

http://www.zandvoort.nl/website/webgen.nsf/%28framesets%29/inter-start?opendocument&body=http://www.zandvoort.nl/website/webgen.nsf/page?openagent&id=_B8976276607C80B6C1257759004A9AF2

http://www.kcnh.nl/

http://noordholland.reyezserver.nl/egwijk_aan_zee

http://www.cbknh.nl/

http://www.rbossink.nl/boekpresentatie.html

www.nhbnl.nl



Programma informatie NHBNL

Noord-Holland Biënnale 2010

Als er iets is dat centraal staat in de geschiedenis van Noord-Holland, dan is het wel de eeuwige strijd tegen het water. De ontmoeting tussen land en water heeft het leven van de bewoners gevormd. Het is een geschiedenis van weren en toelaten; niet alleen van water, maar ook van mensen. Dit spanningsveld van toelaten en weren - van open en gesloten, van gastvrij en naar binnen gekeerd - is het thema van de vierde editie van de Noord-Holland Biënnale. Middels ontwerpateliers, tentoonstellingen en debatten worden gebruik, betekenis, geschiedenis en verwachtingen van het gebied en haar gebruikers via de beeldende kunst belicht. De Biënnale nodigt het publiek uit om Noord-Holland vanuit een ander perspectief te bezien en te ervaren.

I De tentoonstellingen
Met een aantal tentoonstellingen wordt een breder licht geworpen op het thema van geografische en maatschappelijke openheid. Hoe willen we dat Noord-Holland er in de toekomst uitziet? Wordt het een ‘wit’ strand, een aaneenschakeling van monoculturele bollenvelden, of kan Noord-Holland nog uitgroeien tot een uitnodigende multiculturele achtertuin van de Randstad? De tentoonstellingen bieden ruimte aan een poëtische en persoonlijke benadering waarbij de lokale identiteit wordt ondervraagd in het licht van mondiale thema’s als migratie en religie. De deelnemende kunstenaars reflecteren vanuit hun eigen culturele achtergrond. Ze tonen overwegend werk dat specifiek vervaardigd is voor de locatie zelf. De tentoonstellingen zijn te zien in Haarlem, Schermerhorn, Purmerend, Bergen en de openbare ruimte van Hoorn.
Algemene informatie:
Alle tentoonstellingen zijn gratis toegankelijk.
Openingstijden zijn van dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur
en op zondagen van 13.00 tot 17.00 uur.


De Vishal - Lontano nel Mare
Maria Iorio / Raphaël Cuomo
Dit kunstenaarsduo uit Italië toont de installatie ‘Lontano nel mare’ waarin we zien hoe de betekenis van bepaalde beelden verschuift. In hun werk speelt het probleem van de illegale migratie en het diffuse migratiebeleid van de Europese landen een grote rol. Het toerisme van Lampedusa dat het verleden van de vissers romantiseert, staat in schril contrast met de patrouilles die de kustwacht nu met geavanceerde boten uitoefent om illegale vluchtelingen op zee te onderscheppen. In de film ‘Sudeuropa’ zien we de interneringskampen voor de opgepakte vluchtelingen zonder identiteit en becommentariëren inwoners van Lampedusa deze ambivalentie van het Europese immigratiebeleid. Op 24 september vindt hier een lezing plaats, zie het kopje ‘lezingen en debatten’.
Adres: Grote Markt 20, Haarlem
023 - 532 68 56

De Grote Kerk Schermerhorn – In den beginneFikret Atay / Maria Barnas / Maze de Boer / Job Koelewijn / Ahmet Ögüt / Paulien Oltheten / Henk Schut / Mieke Woestenburg

Schermerhorn, een klein dorp ingeklemd tussen vier polders, kent een lange geschiedenis van gevecht tegen water. De geconstrueerde plek gemalen uit de zee - in de 17e eeuw een belangrijke havenplek vanwege de ligging aan binnenwateren met een open verbinding naar zee – was in het verleden een plaats met een continue stroom van buitenlandse invloeden. De ontmoeting tussen water en land in deze omgeving heeft in de loop der eeuwen vergaande gevolgen gehad voor de ontwikkeling van dit gebied. De bijdragen van kunstenaars Henk Schut, Mieke Woestenburg, Paulien Oltheten en Maze de Boer richten zich op de bijzondere locatie en de geschiedenis van Schermerhorn. In de groepstentoonstelling wordt aan de persoonlijk-mondiale blik op de ontwikkeling van Noord-Holland nog een laag toegevoegd: het belang van vrijheid van meningsuiting, de kracht van het woord en de relatie tussen het gesproken en geschreven woord. In het werk van Job Koelewijn, Maria Barnas en Fikret Atay komen de fysieke handeling van schrijven en hardop lezen vanuit verschillende culturele perspectieven samen op een hier van oudsher toegeëigende locatie: het huis van God. Op 17 september vindt hier een debat plaats, zie het kopje ‘lezingen en debatten’.
Adres: Westeinde 73, Schermerhorn
072 - 5020108
Museum Waterland - The morning was full of promise
Luuk Wilmering
In het werk van Luuk Wilmering wordt ingegaan op de actualiteit. Mondiale problematiek als de angst voor de islam, de rol van religie en de macht van de media, komen in zijn werk aan de orde. Wilmering maakt een indringende presentatie, waarbij de werken elkaar aanvullen in de formulering van een persoonlijk en humanistisch statement. Bij de tentoonstelling verschijnt een kleine publicatie van de kunstenaar. Op 17 oktober vindt in Museum Waterland een kunstenaarsgesprek plaats met Luuk Wilmering, onder leiding van Cees de Boer.
Adres: Kaasmarkt 16, Purmerend
0299- 422605

Kunstenaarscentrum Bergen - Noord-Hollandse kust
Albert van Westing
In het werk van Albert van Westing gaat het om het verband tussen ‘werkelijkheid’ en perspectief. Dat spanningsveld komt ook tot uiting in de fotoserie die Van Westing maakte van de binnenduinrand getiteld ‘Noord-Hollandse kust’. Met deze serie brengt hij een relatie tussen de mens en natuur in beeld. Hij doet dit even terloops als raadselachtig, zonder dat het een de ander overheerst. Een deel van zijn werk is opgenomen in de collectie van het Noord-Hollands Archief. Op 1 oktober vindt een kunstenaarsgesprek plaats met Albert van Westing.
Adres: Plein 7, Bergen
072 - 5894195

De Boterhal
Marjolijn Dijkman / José Carlos MartinatVanwege de verbouwing van de Boterhal zijn Dijkman en Martinat gevraagd om de openbare ruimte van Hoorn te verkennen. Hun procesmatige wijze van werken zal resulteren in een reflectie op geschiedenis en gebruik van de stad. De kunstenaars werken doorgaans met een vorm van participatie en in een kritische dialoog met hun omgeving. Hun werk is een gefundeerde reflectie op het dagelijks leven in relatie tot de beïnvloeders van waarneming, zoals de media en andere vormen van kennis- en informatieproductie. Actuele informatie over de locatie van het werk is te lezen op www.nhbnl.nl. Op 13 oktober vindt een kunstenaarsgesprek plaats met Marjolijn Dijkman, onder leiding van Jeroen Boomgaard.

II De onderzoekateliers
Met de onderzoekateliers wordt een onafhankelijke reactie op de identiteit van de badplaatsen langs de Noordzee kust beoogd. De wijze waarop de kustgebieden de komende jaren zullen worden heringericht en vormgegeven is niet alleen een ruimtelijke opgave, maar ook een cultureel-maatschappelijke uitdaging. Van juli t/m september hebben kunstenaars en ontwerpers in Den Helder, Castricum, Zandvoort en IJmuiden gewoond en gewerkt. Samen met bewoners en beleidsmakers wordt de identiteit van de verschillende badplaatsen onderworpen aan een kritisch onderzoek. Ontdek bij de Ateliers de typische doe-het-zelf mentaliteit in Den Helder, of de gastvrijheid van de inwoners van Castricum.

Castricum - City Camp Castricum
Sabrina Lindemann (OpTrek) / DUS Architects / Studio DUEL
Schenkt u een kopje koffie voor een reiziger? Biedt u uw tuin aan als kampeerplek? Deze vragen legden Sabrina Lindemann, DUS Architects en Studio DUEL in augustus voor aan de inwoners van Castricum. Met het project CityCamp Castricum werd een testcase uitgevoerd waarbij het dorp als openbare camping fungeerde en de gastvrijheid van inwoners op de proef werd gesteld. Tijdens de Biënnale worden de resultaten van dit experiment ter discussie gesteld en getoond. Op 15 september vindt hier een debat plaats, zie kopje ‘lezingen en debatten’.
Adres: Burgemeester Mooijstraat 13, Castricum

Zandvoort - Buro Boulevard
Jeanne van Heeswijk / Francois Lombarts e.a.
‘Zin in Zandvoort’ staat op de muur langs het plein, dat omringd is door torenhoge flats. Waar het op het strand in de zomermaanden gezellig druk is, ligt het Burgemeester van Fenemaplein er verlaten bij. Er zit slechts een oude man op een bankje, uitkijkend over de zee. Het plein naast de boulevard is de locatie van Jeanne van Heeswijks bijdrage aan de Noord-Holland Biënnale 2010. Vanuit Buro Boulevard onderzocht ze het dagelijks leven, tussen metropolitaans strand en dorpskern in. Een voorstel voor nieuw gebruik van dit plein wordt tijdens de Biënnale gepresenteerd.
Adres: Burgemeester van Fenemaplein, Zandvoort
(naast het Best Western Hotel, aan de Boulevard de Fauvage)

Den Helder – Openbaar Bouwterrein Nieuw Den Helder
Onno Dirker / Peter Zuiderwijk:
Wil je een speelveld of een hut? Een podium of misschien liever een tuin? Bouw het zelf! Met het openbare bouwterrein willen Onno Dirker en Peter Zuiderwijk aansluiten bij de doe-het-zelf mentaliteit die bij de Heldenaren van oudsher door de aderen stroomt. De kunstenaars ontwikkelden een inventarislijst met alle beschikbare materialen die ze in de stad Den Helder aantroffen. De bakstenen van een afgebroken flat, of het zand uit een nabijgelegen wijk, zijn de bouwstenen voor een nieuw idee. Het bouwterrein is gesitueerd in de wijk Nieuw Den Helder, dat grenst aan de duinen, op loopafstand van een stil strand. Voor actuele informatie over de locatie, kijk op www.nhbnl.nl.


IJmuiden - Vangst
Tamara van der Leek / Lotje van Lieshout / Joop Stoop / Wouter Klein-Velderman (i.s.m. RC-Team)
Met een compleet team worden aan IJmuiden verwante thema’s zoals de visvangst in relatie tot de economie op een ludieke wijze aan de orde gesteld. Een levensgrote walvis zal op onverwachtse momenten door de stad IJmuiden trekken. Daarnaast rijden kunstenaars op een motor met zijspan door de stad om filmpjes te maken en worden bij het vallen van de avond lichttekeningen op de muren gemaakt met een beamercar. Ook wordt een kunstterras gecreëerd en kan het publiek aanmonsteren bij de filmbar van Tamara van der Leek. Het filmfestival Y-Mub toont aan het slot van de Biënnale de ‘Vangst’ van dit ontwerpatelier.
Adres: Dokweg 37C, IJmuiden.
(Filmfestival 16 oktober, 16.00 uur: RC de Ruimte, J.P. Coenstraat 51-55, IJmuiden)


Voor actuele informatie over de ontwerpateliers, kijk op www.nhbnl.nl.

III Educatie - Egwijk aan Zee
Het educatieve traject Egwijk aan Zee is geïnspireerd op de gelijknamige fictieve badplaats beschreven door Annie M.G. Schmidt in Pluk van de Petteflet. Het project is gericht op de beleving van de zee door kinderen en jongeren in verschillende leeftijdsgroepen. Via de website zijn lesbrieven voor het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs te downloaden. Ook is er voor alle kinderen uit Noord-Holland een prijsvraag te winnen die op 17 oktober wordt uitgereikt. Kijk voor meer informatie op
www.egwijkaanzee.nl.

IV Essays en Poezie - Verlangen naar Zee
Of het nu herinneringen zijn aan de eerste liefde in de duinen van Egmond of de eenheidsworst van betonnen boulevards: met de publicatie ‘Verlangen naar Zee’ reflecteren de auteurs Mohammed Benzakour, Bas Heijne, Dirk van Weelden en Menno Wigman op de (vergane) glorie van de badplaatsen in Noord-Holland. De schrijvers kijken niet alleen terug in de tijd, ze geven ook hun visie op de toekomst van de kustplaatsen weer. Daarnaast bevat de publicatie een fotoserie van Albert van Westing, die de binnenduinrand van de Noord-Hollandse kust in beeld bracht. Deze bijzondere publicatie met beperkte oplage, is te koop op de diverse tentoonstellingslocaties voor € 5,-. Kijk ook op de website voor meer informatie www.nhbnl.nl
V Lezingen en debatten
Bij de Noord-Holland Biënnale 2010 worden diverse lezingen en debatten rondom het thema kunst en gebiedsontwikkeling georganiseerd. Tijdens het drukken van deze folder was het debatprogramma nog niet volledig bekend. Raadpleeg voor actuele informatie over locaties en tijdstippen de website www.nhbnl.nl

Castricum - 15 september
Burgemeester Mooijstraat 13, Castricum
Voor tijdstip kijk op www.nhbnl.nl
Debat rondom de resultaten van het ontwerpatelier CityCamp Castricum van Sabrina Lindemann, DUS Architects en Studio DUEL.

Grote Kerk Schermerhorn – 17 september
Westeinde 73, Schermerhorn
Aanvang: 20.00 uur

De lezing ‘Scheppers van Nederland’ vertelt het verhaal over het ontstaan van de Noord-Hollandse polders. Wat dreef de initiatiefnemers? Welke gevaren dreigden? Hoe moet de betekenis en de schoonheid van dit bijzondere landschap tegenwoordig worden gewaardeerd? De lezing wordt verzorgd door Dr. Willem van der Ham. Van der Ham is werkzaam als zelfstandig publicist en onderzoeker. Eerder verscheen van zijn hand Verover mij dat land (2007), de levensbeschrijving van ingenieur Cornelis Lely.

De Vishal – 24 september
Grote Markt 20, Haarlem
Aanvang: 20.00 uur
Het feuilleton van Driss Tafersiti verscheen vanaf 2009 op de Achterpagina van NRC Handelsblad. Samen vertelden Asis Aynan en Hassan Bahara – die Driss Tafersiti als fictief persoon bedachten - het verhaal van het leven van een Marokkaanse gastarbeider die op zijn eenentwintigste naar Nederland kwam. Met Ik, Driss wilden zij een ander beeld geven dan het cliché van de gastarbeider die in Nederland in een klein hok woonde, vies werk deed en in het weekend doodziek van heimwee in zijn bed lag. Asis Aynan zal vertellen over Driss Tafersiti, die model staat voor veel jongemannen die in de jaren zeventig in Nederland kwamen werken.



Kunstenaarscentrum Bergen – 1 oktober
Adres: Plein 7, Bergen.
Aanvang:

Kunstenaarsgesprek met fotograaf Albert van Westing.

De Boterhal – 13 oktober
Kerkplein 39, Hoorn
Aanvang:
Kunstenaarsgesprek met Marjolijn Dijkman onder leiding van Jeroen Boomgaard, lector Kunst en Publieke Ruimte aan de Gerrit Rietveld Academie en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, Kunstgeschiedenis van de Nieuwste Tijd.
Museum Waterland – 17 oktober
Kaasmarkt 16, Purmerend
Aanvang: 15.00 uur

Kunstenaarsgesprek met Luuk Wilmering onder leiding van Cees de Boer.


Provinciehuis Noord-Holland – Langs duinen en dijken
Dreef 3, Haarlem
10 september t/m 29 oktober 2010.
Gratis toegankelijk op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur

De Stichting Provinciale Atlas Noord-Holland stelde een historische tentoonstelling samen met de titel ‘Langs duinen en dijken, de lange kustlijn van Noord-Holland.’ Met kaarten en gravures worden de verschillende activiteiten langs de kust getoond: van het aanspoelen van een potvis tot de grote dijkdoorbraken die Noord-Holland gekend heeft. Naast archiefmateriaal zijn ook enkele foto’s opgenomen van Albert van Westing die hij maakte van de binnenduinrand.
De tentoonstelling wordt op vrijdag 10 september om 16.00 uur geopend door  de nieuwe commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland, de heer J. Remkes. De opening vindt plaats in de statenzaal om 16.00 uur. U bent van harte welkom.
Colofon
De Noord-Holland Biënnale wordt georganiseerd door Kunst en Cultuur Noord-Holland, Kunstenaarscentrum Bergen, De Boterhal in Hoorn, Museum Waterland in Purmerend, De Vishal in Haarlem, de Grote Kerk Schermerhorn en de Stichting Provinciale Atlas Noord-Holland.

Curator Noord-Holland Biënnale: Tanja Karreman
Curator tentoonstellingen in Haarlem, Hoorn, Purmerend en Schermerhorn: Tanja Karreman i.s.m. Mique Eggermont en Danila Cahen.
Assistent-curator: Floor Tinga
Communicatie: Laura Huygen
Vormgeving: MORE Creative

De NHBNL.10 wordt ondersteund door de Provincie Noord-Holland, Mondriaan Stichting, VSBfonds, Stimuleringsfonds voor Architectuur, SNS REAAL fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, LIRA Fonds, Gemeente Den Helder, Gemeente Zandvoort, Gemeente Castricum, Gemeente Velsen, Gemeente Bergen, Gemeente Haarlem, Gemeente Hoorn en de Gemeente Schermer.