Zandvoort


Uit de Zandvoortse Courant

























Theehuis Bernadette

Dansen op de Boulevard

Midgetgolf bij hotel Bouwes





De muziekkiosk



Activiteiten op het Van Fenemaplein

Veel bewoners en bezoekers van Zandvoort zouden willen dat het Van Fenemaplein vaker gebruikt zou worden voor activiteiten, optredens, etc. Journalist Ton Timmermans wees Buro Boulevard op een bijzondere uitvoering van de Carmina Burana op het plein in september 2000. 

 In plaats van een mooie zonsondergang en het geluid van de branding stortten de weergoden vele liters water boven het publiek uit en lieten ze de klanken van koor, solisten en orkest verwaaien tot een soort kortegolf-radio-uitzending. Tijdens het 'Floret silva' betrad een politieagent het podium om deze Carmina Burana voortijdig te beëindigen, omdat een rail met lichtspots dreigde neer te storten op het orkest. Na een half uur kon het concert gelukkig worden voortgezet. De beloofde lichtshow viel een beetje tegen, maar dat zal ook wel met het weer te maken hebben gehad. 

Anders dan verwacht, maar niet minder indrukwekkend, aldus Timmermans. 



Het Vissersmannetje op het Fenemaplein
  










Dezelfde mijnheer Timmermans liet ons weten dat het misschien onbekend is wie het vissersmannetje op het van Fenemaplein is, maar dat de maker zeker niet onbekend is. Niemand minder dan beeldhouwer Kees Verkade, die lange tijd in Zandvoort woonde en werkte, maakte het beeld. 







Buro Boulevard heeft haar eerste post ontvangen! In de brievenbus lag deze week een gekopieerd artikel uit het Haarlems Dagblad van 1 augustus 2006. In het rubriekje '50 jaar geleden' staat te lezen hoe het er 50 jaar geleden aan toeging met de bouwplannen rondom de boulevard.



50 jaar geleden
woensdag 1 augustus 1956, Haarlems Dagblad
Urenlang geheim beraad over boulevard project

"Tot laat in de avond heeft de Zandvoortse raad dinsdag achter gesloten deuren beraadslaagd over het nieuwe ontwerp van de Voorbrugse architecten Lucas en Niemeyer voor een boulevard centrum dat, naar het heet, nog altijd voorlopig in de plaats zal komen van het grote krabvormige project van de architecen Wijdeveld en Wils. Er zijn echter geen nadere mededelingen gedaan."

Met dank aan de heer F.J. Boom!


Een visie voor Zanvoort
"Ook Wils' ontwerp voor een pier met kunstbebouwing, dat hij in de jaren 1954 en 1955 samen met H.Th. Wijdeveld voor de kustplaats Zandvoort maakte, getuigt van veel idealisme." Jan Wils: de stijl en verder









Hotel Bouwes en Bouwes Palace
"Een belangrijk hotel van Wils' hand was Hotel Bouwes aan de toemalige Strandweg in Zandvoort, ontworpen in de jaren 1951 tot 1953. Dit hotel, dat zich naar de zee toe opende, vormde de opgang tot het strand. Opmerkelijk was dat het lange bouwblok parallel aan de kust aan een zijde een groot oversteek had, wat de blik van het strand van een afstand open hield.Door de groei van het massatoerisme werd het echter al spoedig te klein. Hotel Bouwes werd in 1987 afgebroken
In het begin van de jaren zestig werde plannen in de gemeenteraad en pers besproken over een mogelijk nieuw hotel Bouwes Palace, dat maar liefst 65 meter hoog moest worden en een baken zou worden dat van verre zichtbaar was. 'in zijn opzet is dit plan nieuw voor Nederland en in zijn vorm en formaat kan zelfs van een Europese primeur worden gesproken'." Jan WIls: de stijl en verder




Zandvoort op facebook!
Zandvoort heeft een facebook pagina! Iedereen kan zich hiervoor aanmelden.











http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Zandvoort/104077529628235?ref=ts



Wederom zwemmers in nood
Woensdag rond half vijf zijn wederom twee zwemmers ten hoogte van Beachclub Mirage in moeilijkheden geraakt tijdens het zwemmen. Exact op dezelfde plek waar vorige week een 17 jarig Duits meisje verdronk. Op Twitter ging even het gerucht dat de persoon zou zijn verdronken maar volgens politiewoordvoerder Dick van Egmond en Ernst Brokmeier van de Zandvoortse reddingsbrigade zijn de twee uit het water gehaald en slechts voor ter controle afgevoerd naar het ziekenhuis. Een traumahelikopter werd ingeschakeld maar kon na een rondje boven zee weer terug naar Amsterdam vliegen. De reddingsbrigade plaats dagelijks borden met de tekst “gevaarlijke stroming” er op. Ernst Brokmeier laat weten dat de twee zwemmers tussen twee borden in zijn gaan zwemmen.

voor meer info: http://www.zvoort.nl/


Overlast van Damherten neemt toe!
Het aantal klachten over damherten en reeën is weer sterk toegenomen. De dieren lopen nu ook overdag in het dorp. Overal richten ze schade aan. In particuliere tuinen, aan geparkeerde auto’s en in de gemeentelijke groenvoorzieningen. De overlast zal pas verminderen zodra het gras in de komende weken weer gaat groeien en de dieren binnen de hekken weer voldoende voedsel vinden. Meldt uw klacht bij de meldlijn zodat de omvang van de overlast wordt geregistreerd! Vroeger werd de gemeente Zandvoort af en toe gebeld door bewoners met een vos, ree of damhert in de tuin. Dit gaf geen reden om hier iets aan te doen, immers dat is ‘de natuur’ en een logisch gevolg van wonen in een bos- en duinrijke omgeving. Bovendien zijn deze dieren beschermd door de Flora- en Faunawet en mogen ze zonder ontheffing niet verstoord of verjaagd worden.

voor meer informatie:

http://www.zvoort.nl/archief/overlast-van-damherten-in-zandvoort-neemt-flink-toe/


Verzamling foto's door de eeuwen



Zandvoort aan zee 2018




Webcams op Zandvoort
De webcams van Zandvoort geven onder meer een live beeld van het strand, de zee, het dorp en Circus Zandvoort .
U kunt zelf de webcam die op de watertoren van het kustdorp is geplaatst besturen door op de links naar de verschillende locaties te klikken.
http://www.zandvoort.com/navigation/Webcams/Allwebcams.html






Een korte Geschiedenis

Zandvoort was al in 1100 bekend en heette toen Sandevoerde; een samenstelling van zand en voorde. Tot 1722 was het gebied in handen van de heren van Brederode. Eeuwenlang leefde het dorp van de visvangst, maar in de 19e eeuw ontstonden er andere bronnen van bestaan. In het Verenigd Koninkrijk kwam het zeebaden op, en de Zandvoortse arts dr. Mezger introduceerde dit gebruik in Zandvoort. In 1828 werd het eerste badhuis in gebruik genomen.
Halverwege de 19e eeuw nam ook de aardappelteelt in de duinen een grote vlucht. In 1881 werd station Zandvoort aan Zee aangesloten op het spoorwegnet, en in 1899 volgde een tramverbinding met Haarlem (later uitgebreid tot Amsterdam), wat het badtoerisme flink bevorderde.
De Tweede Wereldoorlog richtte in Zandvoort veel schade aan. Op 23 mei 1942 werd de toegang tot het strand verboden. Enkele maanden later moest vrijwel geheel Zandvoort worden ontruimd. Badhuizen en boulevards werden afgebroken voor de aanleg van de Duitse Atlantikwall. Nog altijd zijn in het gebied tientallen bunkers aanwezig. Na de oorlog werden veel woningen gebouwd, en nam het toerisme sterk toe. In 1948 werd het circuit van Zandvoort aangelegd. Ooit vonden hier zelfs Formule-I races plaats, maar de provincie Noord-Holland heeft later geweigerd hier een vergunning voor te geven vanwege de geluidsoverlast voor de wijde omgeving.
Tegenwoordig houdt bijna de helft van het aantal arbeidsplaatsen in Zandvoort verband met het toerisme. Langs de verschillende boulevards zijn dan ook op het strand doorlopend strandtenten te vinden, die veel dagjesmensen trekken.
(wikipedia)


BNN aflevering: 'Nu we er toch zijn'
http://www.101.tv/page/1012009/video/a35d378721b49ad1ad884008e17191bc



Dutch Grand Prix 1984 - Zandvoort




Gokje wagen tijdens kortebaandraverij Zandvoort aan zee



Zanvoort aan zee - Tante Leen



Pasadena Dream Band - Zandvoort